9 de cada 10 especialistes recomanen una dosi setmanal de Càpsules http.

Internet: la gran comuna hippie digital

Tirant de la Wikipedia he arribat a la conclusió que els joves d'avui en dia en essència, deixant de banda estètiques i activitats secundàries (l'únic que molta gent coneix dels hippies per culpa de les festes a les discoteques), tenim una certa retirada a aquells barbuts-peluts que, durant els anys 60-70, promovien la pau i l'amor lliure per davant de tot:

"Se llama Hippie o Jipi a un movimiento contracultural nacido en los años 60 en Estados Unidos, así como también a los seguidores de dicho movimiento. Escuchaban rock psicodélico y folk contestatario, abrazaban la revolución sexual y creían en el amor libre. Algunos participaron en activismo radical y en el uso de drogas como la marihuana, el LSD y otros alucinógenos con la intención de alcanzar estados alterados de conciencia, en realidad una forma de rebelarse por la homogeneidad de conceptos que ofrece el Sistema. También buscaron formas de experiencia poco usuales, como la meditación. Debido a su rechazo al consumismo solían optar por la simplicidad voluntaria, ya sea por motivaciones hedonistas, espirituales-religiosas, artísticas, políticas, o ecologistas. [...] En general se podría mencionar la tendencia de adoptar un modo de vida comunitario, basado en el amor, la paz. Renegaban del nacionalismo y de la regulación estatal así como de la mercantilización y burocratización de la vida cotidiana, como también del consumismo y del capitalismo. Esto se lo solía hacer mediante la participación en activismo radical y/o mediante la práctica de la simplicidad voluntaria."

No cal dir que els temes de la revolució sexual, de l'amor lliure i de les drogues són, potser, els que s'han traslladat a la nostra generació d'una manera més intacta, sense patir modificacions. Tot i així, no són aquests els punts amb interès per l'assignatura (oh...).

Actualment, la meditació la trobem reflectida en els blogs. Allà hi volquem allò que ens preocupa, que ens indigna, reflexions sobre nosaltres mateixos o sobre els altres. Els blogs són "el espejo del alma".

Reneguem de la mercantilització: no suportem que ens facin pagar per tenir programes, cançons, pel·lícules... per l'ús propi. Preferim la cooperació i la simbiosi dels peer to peer: donar i rebre, el "trueque" més just.

Vivim en comunes, virtuals, però al cap i a la fi en conjunt. Tenim diverses possibilitats de modus vivendi: les xarxes socials, els fòrums, els blogs...

Som grans activistes, això sí, virtuals. De fet, a l'Urban dictionary hi trobem la definició de cyber hippie: algú que es passa tot el dia a internet fent peticions i protestes aleatòries via web per canviar el món que no tenen cap efecte perquè és massa mandrós per aixecar-se, sortir i fer alguna cosa més substancial al respecte. Ja no sortim al carrer per manifestar-nos i posar flors a les armes dels militars; avui, com a màxim premem un botó quan ens envien un mail des d'Intermon Oxfam per salvar la vida d'una dona musulmana que volen apedregar. Un altre exemple és la gran adhesió que va tenir a València la manifestació contra Camps, però només via Facebook: després, a l'hora de la veritat, van ser 4 gats.

Si és que s'hi està tan bé, asseguts a la cadira de casa...

"El Sistema" per nosaltres és Microsoft i la seva visió mercantilista i monopolística de la informàtica. És l'"Imperi del mal" (tal i com el defineix el sociòleg Manuel Castells en aquest article), mentre que els hackers són els lluitadors per la llibertat. L'alternativa a El Sistema és Linux: Linus Torvalds va crear mig programa i el va penjar a internet amb la següent premisa: jo us dono el meu programa i vosaltres m'ajudeu i el milloreu. Us el dono gratuït amb la condició que tot allò que inventeu vosaltres ho poseu gratis.

Però no és casualitat que alguns dels valors d'internet i, sobretot, de la web 2.0 tinguin una certa correlació amb els valors hippies, sinó que és una conseqüència dels qui van desenvolupar l'internet tal i com el coneixem avui en dia.

Aquí teniu un vídeo on he intentat reflectir allò que he anat llegint aquests dies al respecte:



La veritat és que m'ha deixat un bon sabor de boca descobrir que, malgrat que els inventors primitius d'internet van ser els militars, els veritables desenvolupadors d'internet tal i com el coneixem avui en dia van ser una colla de hippies i que els que actualment l'utilitzem ens podríem considerar uns neohippies descremats. Perquè, no ens enganyem, a les nostres comunes físiques independents, altrament anomenades habitació de casa els nostres pares, s'hi està molt bé.

Càpsules http:

  1. Internet va ser inventat l'any 1969 pels militars americans, però aquests no van trobar una aplicació que els fos útil.
  2. Gran part de les propietats d'internet van ser configurades per universitaris amb una forta influència hippie.
  3. Actualment encara es mantenen molts d'aquests valors: horitzontal, lliure, no controlat, de les persones... tot i que l'afany lucratiu està enterbolint algunes d'aquestes premises de què partia internet.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada